odba interview questions & answers

Download ODBA Interview Questions & Answers

Post on 04-Jan-2016

105 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Interview questions with answers for Oracle Data Base Administration (ODBA)

TRANSCRIPT

Oracle DBA Interview questions With Answer1. Which of the following does not affect the size of the SGAa) Database bufferb) Redo log bufferc) Stored procedured) Shared pool

correct answer: c

2. A set of Dictionary tables are createda) Once for the Entire Databaseb) Every time a user is createdc) Every time a Tablespace is createdd) None of the above

correct answer: a

3. The order in which Oracle processes a single SQL statement is ?A. execute, parse, fetchB. execute, fetch, parseC. parse, execute, fetchD. parse, fetch, execute

correct answer: c

4. What are the mandatory datafiles to create a database in Oracle 11g?A. SYSTEM, SYSAUXB. SYSTEM, USERDATA, TEMPC. SYSTEM, SYSAUX, UNDO

correct answer: c

5. In one server can we have different oracle versions?A. NoB. Yes

correct answer: b

6. How do sessions communicate with database?A. Server processes use oracle net to connect to the instance.B. Background processes use oracle net to connect to the databaseC. User processes read from the database and write to the instance;D. Server processes execute SQL received from user processes.

correct answer: d

7. Which SGA memory structure cannot be resized dynamically after instance startup?A. Database Buffer CacheB. Java PoolC. Large poolD. Log bufferE. Shared Pool

correct answer: d8. When a session changes data, where does the change get written?A. To the data block in the cache, and the redo log bufferB. To the data block on disk, and the current online redo log fileC. The session writes to the database buffer cache, and the log writer writes to the current online redo logfileD. Nothing is written until the change is committed

correct answer: a

9. How many maximum no of control files we can have within a databaseA 3B.5C.1D.8

Answer d

10.System Data File Consists ofA.MetadataB.Business DataC.Temporary DataD.Undo Data

Answer a

1. What is the function of SMON in instance recovery?A.It writes data to the archive log files.B.It writes data to the online redo log files.C.It frees resources held by user processes.D.It synchronizes data file header and control files.E.It roles forward by applying changes in the redo log.F.It writes dirty buffers from the buffer cache to the data files.

correct answer: e

2. Which action occur during a checkpoint?A.Oracle updates a control file.B.Oracle performs a delayed block clean-out.C.Oracle copies the online redo-log to the archive destinations. `D.Oracle flushes the dirty blocks in the database buffer cache to disk.

correct answer: d

3. SMON process is used to write into LOG filesa.TRUEb.FALSE

correct answer: b

4. Oracle does not consider a transaction committed untilA. The Data is written back to the disk by DBWRB. The LGWR successfully writes the changes to redoC. PMON Process commits the process changesD. SMON Process Writes the data

correct answer: b

5. How many maximum DBWn(Db writers) we can invoke?A. 3B. 1C. 10D. 20

correct answer: d

6. Which activity would generate less undo data?A.INSERTB.UPDATEC.SELECTD.DELETE

correct answer: a

7. What happens when a user issues a COMMIT?A. The CKPT process signals a checkpoint.B. The DBWn process wrtes the transactions changed buffers to the datafiles.C. The LGWR flushes the log buffer to the online redo log.D. The ARCn process writes the change vectors to the archive redo log

correct answer: c

8.What happens when a user process fails?A.PMON performs process recovery.B.SMON performs ICRC.SMON frees resources held by user process.D.Oracle Updates a controlfile.

Answer:a

9.What are the free buffers in the database buffer cache.A.Buffer that have changed should be pushed to the disk.B.Buffers that are currently in use.C.Buffer that are being written to disk.D.Buffer that can be overwritten.

Answer:d

10.When thw SMON Procees perform ICR.A.For every startupB.Only at the time of startup after graceful shutdownC.Only at the time of startup after abort shutdownAnswer:c

1. Which dynamic view can be queried when a database is started up in no mount state?

A. V$LOGFILEB. V$INSTANCEC. V$CONTROLFILED. V$DATAFILE_HEADER

correct answer: b

2. Which two tasks occur as a database transitions from the mount stage to the open stage?A. The online data files & Redo log files are opened.B. Memory for the SGA is allocated.C. The Oracle password file is opened.D. Stored procedures are pinned in the library cache

Correct answer: a

3. In which situation is it appropriate to enable the restricted session mode?

A. Creating a tableB. Dropping an indexC. Taking a rollback segment offlineD. Exporting a consistent image of a large number of tables.

Correct answer: d

4. Which is the component of an Oracle instance?A. The SGAB. The redo logsC. The control cacheD. The password file

correct answer: a

5. Which process is involved when a user starts a new session on the database server?A. The Oracle login processB. The Oracle server processC. The system monitor (SMON) processD. The process monitor (PMON) process

correct answer: b

6. In the event of an Instance failure, which files store command data NOT written to the datafiles?A. Control filesB. Online redo logsC. Network segmentD. Archived redo logs

correct answer: b

7. When are the base tables of the data dictionary created?A. When the instance is createdB. When the database is createdC. When the catalog.sql script is executedD. When the catproc.sql script is executed

correct answer: b

8. Sequence of events takes place while starting a Database isA. Database opened, File mounted, Instance startedB. Instance started, Database mounted & Database openedC. Database opened, Instance started & file mountedD. Files mounted, Instance started & Database opened

correct answer: b9. The alert log will never contain information about which database activity?A.Place tablespace in end backup modeB.Altering the database to take a data file offlineC.Performing operating system restore of the database filesD.Changing the database mode from NOARCHIVELOG to ARCHIVELOG

correct answer: c

10. Where can you find the non-default parameters when an instance is started?a. Alert logb. Online redo logc. Archived redo logd. System user's trace

correct answer: a

1. Which tablespace is used as the temporary tablespace if TEMPORARY TABLESPACE is not specified for a user?a. TEMPb. DATAc. SYSTEMd. ROLLBACK

correct answer: c

2. User SCOTT creates an index with this statement: CREATE INDEX emp_indx on employee (empno). In which tablespace would be the index created?a. SYSTEM tablespaceb. SCOTTS default tablespacec. Tablespace with rollback segmentsd. Same tablespace as the EMPLOYEE table.

correct answer: b

3. Which data dictionary view shows the available free space in a certain tablespace? (9-16)A. DBA_EXTENTSB. V$FREESPACEC. DBA_FREE_SPACED. DBA_TABLESPACEE. DBA_FREE_EXTENTS

correct answer: c

4. Which method increase the size of a tablespace?A. Add a datafile to a tablespace.B. Use the ALTER TABLESPACE command to increase the MINEXTENTS for the tablespace.C. Use the ALTER TABLESPACE command to increase the MAXEXTENTS for the tablespace.D. Use the ALTER TABLESPACE command to increase the MINIMUM EXTENT for the tablespace.

correct answer: a

5. What does the command ALTER DATABASE . . . RENAME DATAFILE do? (8-37) (Not proper description of the ans.)A. It copies a data file.B. It updates the control file.C. It copies a data file and updates the control file.D. It copies a data file, deletes the obsolete file, and updates the control file.

correct answer: b6. Can you drop objects from a read-only tablespace?A. NoB. YesC. Only when using the DBA roleD. Only when the tablespace is online

correct answer: b

7. SYSTEM TABLESPACE can be made off-linea) Yesb) No

correct answer: b

8. Datadictionary can span across multiple Tablespacesa) TRUEb) FALSE

correct answer: b

9. Multiple Tablespaces can share a single datafilea) TRUEb) FALSE

correct answer: b

10. All datafiles related to a Tablespace are removed when the Tablespace is dropped?a) TRUEb) FALSE

correct answer: b

1. What is a default role?A. A role that requires a password.B. A role that requires no password.C. A role automatically enabled when the user logs on.D. A role automatically assigned when the user is created.

correct answer: c

2. Who is the owner of a role?A. SYSB. NobodyC. SYSTEMD. The creator

correct answer: b

3. When granting the system privilege, which clause enables the grantee to further grant the privilege to other users or roles?

A. PUBLICB. WITH PRIVILEGEC. WITH ADMIN OPTIOND. WITH GRANT OPTION

correct answer: c

4. Which view will show a list of privileges that are available for the current session to a user?A. SESSION_PRIVSB. DBA_SYS_PRIVSC. DBA_COL_PRIVSD. DBA_SESSION_PRIVS

correct answer: a

5. Which view shows all of the objects accessible to the user in a database?A. DB_OBJECTSB. ALL_OBJECTSC. DBA_OBJECTSD. USER_OBJECTS

correct answer: b

6. Which statement about profiles is false?A. Profile assignments do not affect current sessions.B. Profiles enable group resource limits for similar users.C. Profiles are assigned to users, roles, and other profiles.D. The ALTER USER command can be used to assign profiles to users.

correct answer: c

7. Which password management feature is NOT available by using a profile?A. Account lockingB. Password historyC. Password changeD. Password