Weekly Current Affairs: November 01-11th, Nov 12.pdf · Weekly Current Affairs: November 01-11th, 2012…

Download Weekly Current Affairs: November 01-11th, Nov 12.pdf · Weekly Current Affairs: November 01-11th, 2012…

Post on 24-Jul-2018

212 views

Category:

Documents

0 download

TRANSCRIPT

  • Weekly Current Affairs: November 01-11th, 2012

    1. Finance Minister recently revealed a five-year roadmap for fiscal consolidation. The target

    deficit in 2016-17 is _________?

    Answer: 3 per cent

    The deficit brought down to 4.8 per cent by 2013-14

    4.2 per cent in 2014-15

    3.6 per cent in 2015-16

    3 per cent in 2016-17

    2. Recently, where the International Conference & Exhibition on Green Buildings was held in India:

    Answer: Hyderabad

    3. Recently RBI modified its various ratios / rates. The present rates are as follows:

    Bank Rate : 9 %

    Repor ate : 8 %

    Reverse Repo Rate : 7 %

    C R R : 4.25 % S L R : 23 %

    4. Which country has won the inaugural Asian Womens Cricket Councils Twenty20 Asia Cup after

    beating Pakistan in final at Guangzhou, China?

    Answer: India

    5. Recently Stock Holding Corporation of India (SHCIL), the country's first and one of the largest

    security custodians to financial institutions is merged with one of the commercial bank. Name of this

    bank is?

    Answer: IDBI Bank

    6. Which Asian country is going to conduct the state of its peoples happiness through second

    Gross National Happiness (GNH) survey?

    Answer: Bhutan

    7. The 28th National Junior Athletic championships were held in which city and state, recently?

    Answer: Lucknow in Uttar Pradesh on 1st November.

  • 8. Shilpotsav-2012, an annual event conducted by Ministry of Social Justice & Empowerment, for

    the purpose of ________________?

    The objective is to provide a platform to the beneficiaries assisted under the developmental schemes

    of various Finance & Development Corporations and National Institutes to showcase their art &

    craft.

    9. As per the World Economic Forum (WEF), what is the rank of India in the recent financial

    development index?

    Answer: 40th Indias ranking went down 4 places to 40th in 2012 compared to the previous year, due

    to poor enforcement of contracts and lack of liberalization.

    10. Who is known as the father of Malayalam language?

    Answer: Thunchath Ezhuthachan. Recently, a university has been inaugurated The Malayalam

    University named after Thunchath Ezhuthachans name at Tirur in Malappuram district.

    11. Recently, who among has received the 27th Indira Gandhi award for National Integration,

    which carries an amount of Rs. 5 lakh in cash and a citation. The Award is given on the Martyrdom?

    Answer: Gulzar

    12. Recently, who has been appointed as the Managing Director and Chief Executive of Bombay

    Stock Exchange (BSE), Asias oldest stock exchange?

    Answer: Ashish Kumar Chauhan

    13. Recently, scientists which countries have developed a bio-fertilizer product?

    Answer: India and Switzerland

    14. A recently launched Mission by Kerala state which aims for empowerment of women through

    forming self-help groups _____________________(Name of this Mission)?

    Answer: Kudumbashree project for poverty reduction launched on 17 May 1998.

    15. Han Suyin, who emerged as among the most powerful voices serving as a bridge between China

    and the West in the 20th century and later became an ambassador for China-India relations after her

    marriage to an Indian colonel, died in Lausanne, Switzerland was a well-known ______________?

    Answer: Writer (Chinese-Belgian British writer)

    16. Which State is set to become the first State in the country to provide pucca houses to all its

    citizens?

    Answer: Sikkim. Sikkim Government launched a Rs 211 crore social housing project. Under the

    project, housing will be provided to around 30, 000 people residing in kutcha houses as on January

    1, 2011, an official release said. In its first phase, the project, named the Chief Ministers Rural

  • Housing Mission, will allocate around 6,000 single-storey earthquake-resistant pucca houses free

    of cost by 2013 to the poor .

    17. Which U.S. university is organising a three-day international conference, Ramanujan 125, to

    mark the 125th birth anniversary celebration of Indian mathematician Srinivasa Ramanujan?

    Answer: University of Florida

    18. Who is the new Chairperson and Managing Director of the Bank of India?

    Answer: Vijayalakshmi R. Iyer

    19. Recently, which international organisation has released the World Development Report 2013:

    Jobs?

    Answer: World Bank

    20. Recently, where the Sixth Conference of the Association of SAARC Speakers and

    Parliamentarians was held?

    Answer: Pakistan

    21. Which country has won the recently held Asian Kabbadi Championship?

    Answer: Pakistan

    22. A online file tracking system of the secretariat titled "Information and Data Exchange Advanced

    System' (IDEAS) has been launched by which state Govt.?

    Answer: Kerala

    23. Recently, where the new Rail Coach Factory has been inaugurated?

    Answer: Lalganj

    24. What is the rank of India on Ernst & Youngs renewable attractiveness index?

    Answer: 4th. India ranks fourth on Ernst & Youngs renewable attractiveness index after China, the

    US and Germany.

  • Chief Ministers of the states

    S.No. State Name

    1 Andhra Pradesh Nallari Kiran Kumar Reddy

    2 Arunachal Pradesh Nabam Tuki

    3 Assam Tarun Gogoi*

    4 Bihar Nitish Kumar*

    5 Chhattisgarh Raman Singh*

    6 National Capital Territory of

    Delhi Sheila Dixit

    7 Goa Manohar Parrikar

    8 Gujarat Narendra Modi

    9 Haryana Bhupinder Singh Hooda

    10 Himachal Pradesh Prem Kumar Dhumal

    11 Jammu & Kashmir Omar Abdullah*

    12 Jharkhand Arjun Munda*

    13 Karnataka Jagadish Shettar

    14 Kerala Oommen Chandy

    15 Madhya Pradesh Shivraj Singh Chauhan

    16 Maharashtra Prithviraj Chavan

    17 Manipur Okram Ibobi Singh

    18 Meghalaya Mukul Sangma*

    19 Mizoram Lal Thanhawla

    20 Nagaland Neiphiu Rio*

    21 Orissa Naveen Patnaik

    22 Pondicherry N. Rangaswamy

    23 Punjab Prakash Singh Badal*

    24 Rajasthan Ashok Gehlot

    25 Sikkim Pawan Kumar Chamling

    26 Tamil Nadu J.Jayalalitha

    27 Tripura Manik Sarkar*

    28 Uttarakhand Vijay Bahuguna

    29 Uttar Pradesh Akhilesh Yadav

    30 West Bengal Mamata Banerjee*

    Union Territories * Coalition government

    http://en.wikipedia.org/wiki/Andhra_Pradeshhttp://en.wikipedia.org/wiki/Nallari_Kiran_Kumar_Reddyhttp://en.wikipedia.org/wiki/Arunachal_Pradeshhttp://en.wikipedia.org/wiki/Nabam_Tukihttp://en.wikipedia.org/wiki/Assamhttp://en.wikipedia.org/wiki/Tarun_Gogoihttp://en.wikipedia.org/wiki/Biharhttp://en.wikipedia.org/wiki/Nitish_Kumarhttp://en.wikipedia.org/wiki/Chhattisgarhhttp://en.wikipedia.org/wiki/Raman_Singhhttp://en.wikipedia.org/wiki/National_Capital_Territory_of_Delhihttp://en.wikipedia.org/wiki/National_Capital_Territory_of_Delhihttp://en.wikipedia.org/wiki/Sheila_Dixithttp://en.wikipedia.org/wiki/Goahttp://en.wikipedia.org/wiki/Manohar_Parrikarhttp://en.wikipedia.org/wiki/Gujarathttp://en.wikipedia.org/wiki/Narendra_Modihttp://en.wikipedia.org/wiki/Haryanahttp://en.wikipedia.org/wiki/Bhupinder_Singh_Hoodahttp://en.wikipedia.org/wiki/Himachal_Pradeshhttp://en.wikipedia.org/wiki/Prem_Kumar_Dhumalhttp://en.wikipedia.org/wiki/Jammu_%26_Kashmirhttp://en.wikipedia.org/wiki/Omar_Abdullahhttp://en.wikipedia.org/wiki/Jharkhandhttp://en.wikipedia.org/wiki/Arjun_Mundahttp://en.wikipedia.org/wiki/Karnatakahttp://en.wikipedia.org/wiki/Jagadish_Shettarhttp://en.wikipedia.org/wiki/Keralahttp://en.wikipedia.org/wiki/Oommen_Chandyhttp://en.wikipedia.org/wiki/Madhya_Pradeshhttp://en.wikipedia.org/wiki/Shivraj_Singh_Chauhanhttp://en.wikipedia.org/wiki/Maharashtrahttp://en.wikipedia.org/wiki/Prithviraj_Chavanhttp://en.wikipedia.org/wiki/Manipurhttp://en.wikipedia.org/wiki/Okram_Ibobi_Singhhttp://en.wikipedia.org/wiki/Meghalayahttp://en.wikipedia.org/wiki/Mukul_Sangmahttp://en.wikipedia.org/wiki/Mizoramhttp://en.wikipedia.org/wiki/Lal_Thanhawlahttp://en.wikipedia.org/wiki/Nagalandhttp://en.wikipedia.org/wiki/Neiphiu_Riohttp://en.wikipedia.org/wiki/Orissahttp://en.wikipedia.org/wiki/Naveen_Patnaikhttp://en.wikipedia.org/wiki/Pondicherryhttp://en.wikipedia.org/wiki/N._Rangaswamyhttp://en.wikipedia.org/wiki/Punjab,_Indiahttp://en.wikipedia.org/wiki/Prakash_Singh_Badalhttp://en.wikipedia.org/wiki/Rajasthanhttp://en.wikipedia.org/wiki/Ashok_Gehlothttp://en.wikipedia.org/wiki/Sikkimhttp://en.wikipedia.org/wiki/Pawan_Kumar_Chamlinghttp://en.wikipedia.org/wiki/Tamil_Naduhttp://en.wikipedia.org/wiki/J.Jayalalithahttp://en.wikipedia.org/wiki/Tripurahttp://en.wikipedia.org/wiki/Manik_Sarkarhttp://en.wikipedia.org/wiki/Uttarakhandhttp://en.wikipedia.org/wiki/Vijay_Bahugunahttp://en.wikipedia.org/wiki/Uttar_Pradeshhttp://en.wikipedia.org/wiki/Akhilesh_Yadavhttp://en.wikipedia.org/wiki/West_Bengalhttp://en.wikipedia.org/wiki/Mamata_Banerjeehttp://en.wikipedia.org/wiki/Coalition

  • Governors of the states

    Indian State Name

    Andhra Pradesh E.S.L. Narasimhan

    Arunachal Pradesh General Joginder Jaswant Singh

    Assam Janaki Ballabh Patnaik

    Bihar Devanand Konwar

    Chhattisgarh Shekhar Dutt, SM

    Goa Bharat Vir Wanchoo

    Gujarat Kamla Beniwal

    Haryana Jagannath Pahadia

    Himachal Pradesh Urmila Singh

    Jammu and Kashmir Narinder Nath Vohra

    Jharkhand Syed Ahmed

    Karnataka Hans Raj Bhardwaj

    Kerala Hans Raj Bhardwaj ("additional charge" due to the death of M. O. H. Farook)

    Madhya Pradesh Ram Naresh Yadav

    Maharashtra K. Sankaranarayanan

    Manipur Gurbachan Jagat

    Meghalaya Ranjit Shekhar Mooshahary

    Mizoram Vakkom Purushothaman

    Nagaland Nikhil Kumar

    Orissa Murlidhar Chandrakant Bhandare

    Punjab Shivraj Patil

    Rajasthan Margaret Alva

    Sikkim Balmiki Prasad Singh

    Tamil Nadu Konijeti Rosaiah

    Tripura Dnyandeo Yashwantrao Patil

    Uttarakhand Aziz Qureshi

    Uttar Pradesh Banwari Lal Joshi

    West Bengal M.K. Narayanan

    However, Delhi and Pondicherry have a measure of self-government with an elected legislature and cabinet- hence the role of

    the Lieutenant-Governor in those territories is more akin to that of a state governor. The other 4 territories have an

    administrator appointed, who is an Indian Administrative Service officer.

    Union Territory Name of the Governor

    Andaman and Nicobar Lt. Gen. Bhopinder Singh PVSM,AVSM

    Delhi Tejendra Khanna

    Pondicherry Iqbal Singh

    http://en.wikipedia.org/wiki/States_and_territories_of_Indiahttp://en.wikipedia.org/wiki/Andhra_Pradeshhttp://en.wikipedia.org/wiki/E.S.L._Narasimhanhttp://en.wikipedia.org/wiki/Arunachal_Pradeshhttp://en.wikipedia.org/wiki/Generalhttp://en.wikipedia.org/wiki/Joginder_Jaswant_Singhhttp://en.wikipedia.org/wiki/Assamhttp://en.wikipedia.org/wiki/Janaki_Ballabh_Patnaikhttp://en.wikipedia.org/wiki/Biharhttp://en.wikipedia.org/wiki/Devanand_Konwarhttp://en.wikipedia.org/wiki/Chhattisgarhhttp://en.wikipedia.org/wiki/Shekhar_Dutthttp://en.wikipedia.org/wiki/Goahttp://en.wikipedia.org/wiki/Bharat_Vir_Wanchoohttp://en.wikipedia.org/wiki/Gujarathttp://en.wikipedia.org/wiki/Kamla_Beniwalhttp://en.wikipedia.org/wiki/Haryanahttp://en.wikipedia.org/wiki/Jagannath_Pahadiahttp://en.wikipedia.org/wiki/Himachal_Pradeshhttp://en.wikipedia.org/wiki/Urmila_Singhhttp://en.wikipedia.org/wiki/Jammu_and_Kashmirhttp://en.wikipedia.org/wiki/Narinder_Nath_Vohrahttp://en.wikipedia.org/wiki/Jharkhandhttp://en.wikipedia.org/wiki/Syed_Ahmed_(politician)http://en.wikipedia.org/wiki/Karnatakahttp://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Raj_Bhardwajhttp://en.wikipedia.org/wiki/Keralahttp://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Raj_Bhardwajhttp://en.wikipedia.org/wiki/M._O._H._Farookhttp://en.wikipedia.org/wiki/Madhya_Pradeshhttp://en.wikipedia.org/wiki/Ram_Naresh_Yadavhttp://en.wikipedia.org/wiki/Maharashtrahttp://en.wikipedia.org/wiki/K._Sankaranarayananhttp://en.wikipedia.org/wiki/Manipurhttp://en.wikipedia.org/wiki/Gurbachan_Jagathttp://en.wikipedia.org/wiki/Meghalayahttp://en.wikipedia.org/wiki/Ranjit_Shekhar_Mooshaharyhttp://en.wikipedia.org/wiki/Mizoramhttp://en.wikipedia.org/wiki/Vakkom_Purushothamanhttp://en.wikipedia.org/wiki/Nagalandhttp://en.wikipedia.org/wiki/Nikhil_Kumarhttp://en.wikipedia.org/wiki/Orissahttp://en.wikipedia.org/wiki/Murlidhar_Chandrakant_Bhandarehttp://en.wikipedia.org/wiki/Punjab_(India)http://en.wikipedia.org/wiki/Shivraj_Patilhttp://en.wikipedia.org/wiki/Rajasthanhttp://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Alvahttp://en.wikipedia.org/wiki/Sikkimhttp://en.wikipedia.org/wiki/Balmiki_Prasad_Singhhttp://en.wikipedia.org/wiki/Tamil_Naduhttp://en.wikipedia.org/wiki/Konijeti_Rosaiahhttp://en.wikipedia.org/wiki/Tripurahttp://en.wikipedia.org/wiki/Dnyandeo_Yashwantrao_Patilhttp://en.wikipedia.org/wiki/Uttarakhandhttp://en.wikipedia.org/wiki/Aziz_Qureshihttp://en.wikipedia.org/wiki/Uttar_Pradeshhttp://en.wikipedia.org/wiki/Banwari_Lal_Joshihttp://en.wikipedia.org/wiki/West_Bengalhttp://en.wikipedia.org/wiki/M.K._Narayananhttp://en.wikipedia.org/wiki/Andaman_and_Nicobarhttp://en.wikipedia.org/wiki/Bhopinder_Singhhttp://en.wikipedia.org/wiki/Delhihttp://en.wikipedia.org/wiki/Tejendra_Khannahttp://en.wikipedia.org/wiki/Pondicherryhttp://en.wikipedia.org/wiki/Iqbal_Singh

  • Administrators

    Union Territory Name

    Chandigarh Shivraj Patil

    Dadra and Nagar Haveli B.S. Bhalla

    Daman and Diu B.S. Bhalla

    Lakshadweep Amar Nath

    http://en.wikipedia.org/wiki/Chandigarhhttp://en.wikipedia.org/wiki/Shivraj_Patilhttp://en.wikipedia.org/wiki/Dadra_and_Nagar_Havelihttp://en.wikipedia.org/wiki/Daman_and_Diuhttp://en.wikipedia.org/wiki/Lakshadweep

Recommended

View more >