the ignorance survey sweden & norway, .the ignorance survey sweden & norway, ... important aspects

Download THE IGNORANCE SURVEY SWEDEN & NORWAY, .THE IGNORANCE SURVEY SWEDEN & NORWAY, ... important aspects

Post on 29-Jun-2018

212 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

  • Consultants:

    Mats Elzn Per Fernstrm

    +46720 700329 Tel: +46739 403919

    mats.elzen@novus.se per.fernstrom@novus.se

    THE IGNORANCE SURVEY SWEDEN & NORWAY, NOV-DEC 2013

    mailto:mats.elzen@novus.semailto:per.fernstrom@novus.se

  • 2

    About the Ignorance Survey

    For the Ignorance Surveys Gapminder develops questions with clear-cut response alternatives for web-based survey together with the Swedish company Novus International AB. The surveys in this report was conducted in November and December in 2013 with the public in Sweden and Norway.

    The aim with these surveys is to understand how pronounced and how frequent the ignorance about major global development trends is among the public in different countries, especially regarding the order of magnitude and speed of change of the most important aspects of the life conditions of the world population. In this report we disclose the results. The CORRECT answer is marked and below each question is the data source.

    To conduct the surveys Gapminder has worked together with the Swedish research company Novus Group International. Novus has supported Gapminder in designing adequate questions, the survey methodology in general and analysis.

    In both country we have used nationally representative online panels where the panel members are recruited through probability sampling methods. All together we have conducted more than 14000 interviews (most of them in Sweden) within the scope of the Ignorance Project during the spring and fall of 2013.

    In Sweden, the surveys was conducted by Novus and in Norway the data collection was conducted by Response Analyse. In each country we have used nationally representative online panels where the panel members are recruited through probability sampling methods.

    The Ignorance Surveys have been conducted in four countries so far in 2013: Sweden, Norway, U.K and the U.S.

    More information about Novus: www.novus.se and for more info about the project with Gapminder click here

    More information about Gapminder and the Ignorance Project: http://www.gapminder.org/ignorance/

    http://www.novus.se/http://www.novus.se/nyheter/2013/gapminder-the-ignorance-survey.aspxhttp://www.gapminder.org/ignorance/http://www.gapminder.org/ignorance/

  • 3

    Questions

    1. In 1950 there were fewer than one billion children (aged 0-14) in the world. By 2000 there were almost two billion. How many do UN experts think there will be in 2100?

    2. There are 7 billion people in the world today. Of the maps below, which one do you think shows best where they live in the Americas, Europe, Africa and Asia?

    3. What do you think is the life expectancy in the world as a whole today? 4. What percentage of adults in the world today are literate can read and write? 5. Which of the curves below shows the present income distribution of all people in the

    world? 6. On average, in the world as a whole today, men aged 25-34 have spent 8 years in

    school. How many years on average have women in the same age group spent in school?

    7. What percentage of the worlds one-year old children is vaccinated against measles? 8. In the last 20 years the proportion of the World population living in extreme poverty

    has... 9. What percentage approximately of total world energy generated, comes from solar

    and wind power? 10. In 1965, the number of babies born per woman in the world, on average, was 5. What

    do you think the number is today?

  • 4

    43%

    47%

    11%

    56%

    37%

    6%

    0% 20% 40% 60% 80% 100%

    4 billions

    3 billions

    2 billions

    SWE NO

    1. In 1950 there were fewer than one billion children (aged 0-14) in the world. By 2000 there were almost two billion. How many do UN experts think there will be in 2100?

    (SWE n = 1021, NO n = 1853)

    Correct answer:

    2 billion For more information

    http://esa.un.org/unpd/wpp/unpp/panel_indicators.htm

  • 5

    28%

    49%

    22%

    26%

    48%

    26%

    0% 20% 40% 60% 80% 100%

    A

    B

    C

    SWE NO

    2. There are 7 billion people in the world today. Of the maps below, which one do you think shows best where they live in the Americas, Europe, Africa

    and Asia?

    A

    B

    C

    (SWE n = 1021, NO n = 1853)

    Correct answer:

    A For more information

    http://esa.un.org/wpp/

  • 6

    22%

    54%

    24%

    26%

    59%

    14%

    0% 20% 40% 60% 80% 100%

    70 years

    60 years

    50 years

    SWE NO

    3. What do you think is the life expectancy in the world as a whole today?

    (SWE n = 1021, NO n = 1853)

    Correct answer:

    70 years For more information

    http://www.who.int/gho/mortality_burden_disease/life_tables/situation_trends/en/index.html

  • 7

    20%

    52%

    28%

    21%

    60%

    19%

    0% 20% 40% 60% 80% 100%

    80%

    60%

    40%

    SWE NO

    4. What percentage of adults in the world today are literate can read and write?

    (SWE n = 1021, NO n = 1853)

    Correct answer:

    80 % For more information

    http://data.worldbank.org/indicator/SE.ADT.LITR.ZS/countries?display=graph

  • 8

    38%

    17%

    45%

    37%

    22%

    42%

    0% 20% 40% 60% 80% 100%

    A

    B

    C

    SWE NO

    5. Which of the curves below shows the present income distribution of all people in the world?

    (SWE n = 1021, NO n = 1853)

    Correct answer:

    B For more information

    http://ideas.repec.org/p/ucg/wpaper/0001.html

  • 9

    45%

    46%

    9%

    45%

    46%

    9%

    0% 20% 40% 60% 80% 100%

    3 years

    5 years

    7 years

    SWE NO

    6. On average, in the world as a whole today, men aged 25-34 have spent 8 years in school. How many years on average have women in the same age

    group spent in school?

    (SWE n = 1021, NO n = 1853)

    Correct answer:

    7 years For more information

    http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(10)61257-3/abstract

  • 10

    68%

    24%

    8%

    56%

    34%

    10%

    0% 20% 40% 60% 80% 100%

    20%

    50%

    80%

    SWE NO

    7. What percentage of the worlds one-year old children is vaccinated against measles?

    (SWE n = 1021, NO n = 1853)

    Correct answer:

    84 % For more information

    http://data.worldbank.org/indicator/SH.IMM.MEAS/countries?display=graph

  • 11

    39%

    38%

    23%

    49%

    34%

    17%

    0% 20% 40% 60% 80% 100%

    Almostdoubled

    Remainedmore orless the

    same

    Almosthalved

    SWE NO

    8. In the last 20 years the proportion of the World population living in extreme poverty has...

    (SWE n = 1021, NO n = 1853)

    Correct answer:

    Almost halved For more information

    http://www.un.org/millenniumgoals/pdf/Goal_1_fs.pdf

  • 12

    56%

    38%

    6%

    50%

    43%

    7%

    0% 20% 40% 60% 80% 100%

    1%

    5%

    10%

    SWE NO

    9. What percentage approximately of total world energy generated, comes from solar and wind power?

    (SWE n = 1021, NO n = 1853)

    Correct answer:

    1% For more information

    http://www.iea.org/publications/freepublications/publication/KeyWorld2013_FINAL_WEB.pdf

  • 13

    15%

    57%

    29%

    11%

    47%

    42%

    0% 20% 40% 60% 80% 100%

    A: 4.5babies

    B: 3.5babies

    C: 2.5babies

    SWE NO

    10. In 1965, the number of babies born per woman in the world, on average, was 5. What do you think the number is today?

    (SWE n = 1021, NO n = 1853)

    Correct answer:

    2,5 babies For more information

    http://esa.un.org/unpd/wpp/unpp/panel_indicators.htm

  • 14

    Briefly about the methodology

    In both countries we have used nationally representative online panels where the panel members are recruited through probability sampling methods . Mostly of the panel members in all three countries are recruited by telephone and asked to join the different panels. Non of the panels use self selection sampling, in other words, you cant join any of the panels without being asked.

    Response rates and participants* (n) and field periods

    Sweden

    51%, n = 1021, 7th 19th of November

    Norway

    43%, n = 1863, 30th December 8th of January (2014) * (IP has completed the interview)

Recommended

View more >