rianna bennett portfolio

Download Rianna Bennett Portfolio

Post on 09-Mar-2016

218 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

This is a portfolio of my architecture and design work at Tulane University from 2008-2012

TRANSCRIPT

  • *riannaBENN-ETT*>>

    PORT-FOLIO

  • *>>hellohello My name is Rianna Bennett. I am a twenty two year old architecture student with four years of design educaion from Tulane University in New Orleans, Louisiana. I love traveling, running, and cooking.I am seeking an experience to help me gain knowledge and understanding of the materilization of innovative and forward thinking ideas.

    I am incredibly self motivated, proactive, and detail oriented. I take great pride in what I do and I have a great eye for layout and presentation graphics.

    Here is some of my work.

  • grocery and fresh market

    jintang masterplan

    ceramic prototyping

    reactive fold

    andy warhol foundation

    new orleans public library

    in plane sight

    prospect delivered

    the do! nut

    010203040506070809

    CONTENTSarchitecture and design portfoliospring 2012

  • south facade renderelevation and section

  • grocery infographic

    NO ACCESS TO CAR

    DRIVING ALONE

    AFRICAN AMERICAN

    OTHER 4 %

    14 %

    17 %

    PUBLIC TRANSIT 7 %

    1 < 1.5 M

    ILES W

    HITE

    CARPOOL

    66 %4

    9 %

    68 %

    28%

    6 %

    13 %

    27.5 %

    0.5 < 1 MILE

    20 %

    7 %OTHER

    WALK

    0.5 MILES

    FOOD DESERTS IN NEW ORLEANS

    THEN

    38

    18

    NOW

    POPULATION CHANGE SINCE 2005

    LOSS OF GROCERY STORES SINCE 2005

    AVERAGE DISTANCE TO NEAREST GROCERY

    24.41 %52.64 %0.83 MI

    2005

    2007 20092011

    454,863 294,488 300,845 343,825

    With a goal of aiding the food desert crisis in the Bywater and Marigny, this design brings a full service grocery store, daily farmers market and restaurant to the neighborhood. The location alone Elysian Fields allows for access to the site via public transportation or car. Parking is provided for customers as well as additional parking allocated for residential permit holders. The grocery store component is lifted off of the ground floor to ensure constant activation of the street level with the farmers market and restaurant. Large atrium spaces within the grocery component provide section connections between different programmatic elements, creating a unified design and user experience.

    GROCERY AND FRESH MARKETNew Orleans, LASpring 201201

    south facade render

  • SITE

    MASS

    RAISE

    LANDSCAPE

    CARVE

    massing diagram

    section perspectiveinterior render

  • ground floor plan

    section perspectiveinterior render

  • render from university entrancerender of new CBD

    masterplan

  • This masterplan, designed while interning at the Tulane Regional Urban Design Center (TRUDC), proposes a masterplan for the rapidly developing city of Jintang in the western Chengdu province of China. The client stressed the need for three incoming university campuses and cultural amenities including libraries, a cultural center, a sports complex, and a museum. In addition to these components, the team at TRUDC proposed specific zoning and nodal arrangements as well as a major decrease in citys standard block dimension, an increasing problem in developing China. The team also worked with group of environmental and water specialists to ensure that the most environmentally conscious strategies were adopted while designing the masterplan.

    This work was done in conjunction with the American Planning Association, who was responsible for financial business as well as much of the communication between TRUDC and the Chinese clients.

    masterplan

    concept diagrams

    JINTANG MASTERPLANChengdu, ChinaIn Progress02

    354 M

    512 M

    362 M

    92 M

    145 M

    720 M

    121 M

    347 M

    1 km

    3 km

    5 km

    7 km

    100 m 500 m 2000 m

  • design drawingspouring molds

    build forms

    3.86 3.25 2.58

    10

    3.252.58

    3.252.58

    FRONT RIGHT

    BOTTOM TOP

    LEFT

    RIANNA BENNETT

    3.86 3.25 2.58

    10

    3.252.58

    3.252.58

    FRONT RIGHT

    BOTTOM TOP

    LEFT

    RIANNA BENNETT

  • unglazed formsbuilding prototype

    This project, produced for independent study, explores the current and potential use of ceramic components as architectural forms. This investigation covers the advances in digital technology and fabrication and explores how this progress can be applied to ceramic architectural materials. The production and usage of ceramic block and tiles have a vast ethnological and design history. Ceramic modules with standardized measurements have been used as an effective, affordable, and sustainable replacement for stone for centuries. Recently, nostalgia for the ceramic module and technological advancements in prefabrication have increased possibilities for prefabricated non load bearing brick facades. The plastic and formable nature of clay offers endless options for its uses in contemporary generative designs, achieving increasingly complex organic and natural forms and ornamentation without sacrificing its structural capabilities. The current form is a srtuctural component, similar in dimension to a brick, with a repetitive faceted design. The tile was designed using Rhino modeling software and a set of prototypes were built with polyurethane coated cipboard. The prototypes were uzed to create plaster molds which could then porduce identical, structural sound, ceramic forms.

    CERAMIC PROTOYPINGNew Orleans, LAIn Progress03

  • south facade render

    north and south elevations

  • north and south elevations

    sectional model

    This project was a renovation of an existing post-modern science research building on the Tulane University campus. This monolithic, introspective structure built during the cold war era, was replaced with a dynamic and responsive facade. The strategically twisted and curved banding along the facade was developed from the analysis of sun patterns and pedestrianvisibility and circulation around the site. This created new spaces and relationships between the interior and exterior of the building while centralizing and hilighting public spaces within the design. The continuious and fluid folding of the bands varys the level of perceptability and privacy along the facade of the building to break up the solidity of the original facade.

    REACTIVE FOLDNew Orleans, LAFall 201004

  • green dots distinguish the areas that are blocked from pedestrian view varying in size based on the percentage of the facade that they obstruct

    by overlaying the two diagrams, a pattern becomes visible and allows a method for the placement of apertures and framed views into the building

    lighter areas display parts of the facade that are in direct sunlight for the majority of the day

    north facade render

  • north facade render

    section detail

    plan detail

    facade detail

  • entry render

    MASS ALONG STREET DIVIDE PROGRAM AND SCULPT ENTRY

    INSERT PUBLIC SPACE MAXIMIZE VIEWS OF RIVER VISUALLY AND FUNCTIONALLY CONNECT BARS

  • entry render

    detail section south facade

    This project, located along the Mississippi River, explored the dichotomy of the river axis and the street connection as driving forces in the design. The development of an interior courtyard created two bars that angle slighting towards each other, emphasizing the axial relationship. Two connection bars are established to visually and functionally bridge the differing programmatic elements. These bars house the gallery spaces for the project, showcasing this space as a key element in the project.

    ANDY WARHOL FOUNDATIONNew Orleans, LASpring 201105

  • sectional facade render

    interior render

    detail section north facade

  • terrace render

    shift for outdoor terracesmaximize square footagecurved to fit siterequired square footage53.600 sq ft

  • PRIMARY AXIS

    PUBLICTRANSPORTATION

    SECONDARY AXIS

    SITE + CONTEXT

    SITE + VIEWS

    SITE +ACESSIBILITY

    This program for a public library in the French Quarter incorporates community elements with traditional components. Through the exploration and application of the urban flaneur, visitors are invited to traverse the structure while remaining in contact with programmatially similar elements creating a continuous iternterary. By developing juxtaposing trajectory paths, sections of floors were manipulated to connect those above and below. A path consisting of ramps traversing the light filled atrium was implimented for the library visitor. This trajectory connected dynamic elements such as media centers, cafes and the communiy component. In contrast, a direct vertical circulation route was designed for the everyday user, tying together reading rooms and book stack areas.

    NEW ORLEANS PUBLIC LIBRARYNew Orleans, LAFall 201006

  • study models

    exterior renderinterior render

  • study models

    elevations

    model photos

  • render from boardwalk

  • render from boardwalk

    raised box form

    made adaptable

    views framed

    views accentuated

    This outdoor classroom and pavilion in the Turtle Cove Wetlands Preservation area of Manchac Louisiana provides a place for education and work storage along the endangered marsh area. In addition this pavilion was to be used by researchers in the area and needed to possess utilitarian, every day qualities. This facility is equipped with a water storage cistern and a solar panel making it eco-conscious independently operating. The main idea behind this project was finding a way for the visiting student to physically intera