qinshi portfolio for oxford brookes

Download Qinshi portfolio for Oxford Brookes

Post on 22-Mar-2016

214 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

  • QIN SHI PORTFOLIO Selected works for the application of

    Master of Architecture (March)Oxford Brookes University

  • http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 2

    ART CENTER DESIGN Shanghai-China, [8,900m]2010.04UNDERGRADUATE COURSE WORK

    In this program, I provided a conception which called "block art center", the goal is for people to get closed to the artists and their works. Like a city street, people can go every where in this center and get more visual experiences. In order to achieve that effection, I designed several independent buildings with different functions, and every buildings have their own facade and interior.

    Design property: Independent workDesign time: 2 weeksTeam member: Qin SHIInstructor: Zhiyi YangMain responsibilities: Planning, Conception design, Drawing.

    SITE PLAN

    MODEL

    DESIGN PROCESS

    art studios

    art studios

    reading room

    exhibition hallshopcafeworkshop

    admiinistration office

    Dispersing type

    Regular type

    Road net

    Module

    Final form

    Ring type

    Dense type

    6000

    6000

    6000 6000

    These three types have their own advantages, but every buildings have no obvious connection, and the shapes of open areas are irregular.

    At last, I chose the regular type because both the buildings and outdoor spaces have obvious boundaries. With the road net and module, the final form became clear and reasonable.

  • http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 3

    FIRST FLOOR PLAN

    SECOND FLOOR PLAN

    EXHIBITION HALLAXONOMETRIC DRAWING

    THIRD FLOOR PLAN

    FACADES

    1-1 SECTION 2-2 SECTION

    EXHIBITION HALL SHADING ANALYSIS

    SHOP SHADING ANALYSIS

    summer solstice

    summer solstice

    winter solstice

    winter solstice

  • http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 4

    Design property: Final year workDesign time: 4 weeksTeam member: Qin SHI, Jingwen LiuMain responsibilities: Responsible for the data collection, site investigation, planning and with other member in drawing, modeling and rendering.

    UNDERGRADUATE COURSE WORK

    In this program, we decided to take the advantage of its special location and create a significant space for students, teachers, staffs and even the public.The site is located in Zhangjiang High-Tech Park, No.109 Chunxiao Road. It is seperated by the Chunxiao road, and the whole area is about 32,700m. The east of the site is Huoju Gardon and Zhangjiang Art Park, and residential areas are in the west side. Also, there are some office buildings on the northen site, and it's south faces a gymground. Around the campus, trees and rivers made the environment quiet and scenic.Due to the special geography conditions, our purpose was focused on how to utilize the current situation as rational as possible.

    CHINA ACADEMY OF ART NEW CAMPUS DESIGN Shanghai-China, [32,700m]2011.05

  • http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 5

    Private Space:

    Private ourdoor areas that are not derectly in contact with the public space

    Teaching and Office buildingsLibraryLecture HallBalconies on the upper floors

    SPACE RESEARCHS DESIGN PROCESS

    Semi-Private Space:

    Private ourdoor areas that are derectly in contact with the public and Semi-Public

    GalleryCafeteriaBalconies on the lower floors

    Semi-Public Space:

    Areas and functions are accessible to the same group of users.

    TerracesBalconies Gardens

    Public Space:

    Areas and functions are accessible to everyone

    PlaygroundStreetsBridgesSquares

    Traffic Situation

    Function Analysis

    Plane Modality

    Building Altitude

    Landscape Sight

    Sports area

    Cafeteria LibrarySquare Lab

    Admin

    Teaching building

  • http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 6

    TRAFFIC LINE ANALYSISFORM DELIBERATINGPLAN LAYOUT

    Parking 0.000m

    Roof Plan +16.200m

    View Analysis

  • http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 7

    Ground floor Plan

    Site Plan

    Cafeteria

    Administration building

    Pedestrian bridge

    Teaching buildings

  • http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 8

    Elevations of Cafeteria

    Elevations of Library

    Plans of Cafeteria Plans of Laboratory

    Plans of Library and Lecture hall

    Plans of Teaching building

    1F

    1F

    2F-5F

    1F 2F 3F

    2F-4F

    1F 2F

    3F

  • http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 9

    MODELS

    Library Lecture hall Cafeteria

    http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 9

  • http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 10

    Design property: BidDesign time:2weeksTeam member: Qin SHI, David MalottMain responsibilities: Responsible for the data collection, pattern design, and cooperated with David in drawing, modeling and rendering.

    DESIGN WORK

    This site is located in the city center of Chengdu China, which faces the Jingjiang River. The special geographic position and perfect sight may make this twin towers become a landmark of Chengdu.At first, I collected the local culture and buildings as design references. And later, David chose the picture of traditional tiles as our design theme., because the local tiles have their special patterns.So, during the process, we focused on how to change these special patterns into feasible skin.

    OFFICE BUILDING SKIN DESIGN Chengdu, [210,000m]2012.03

  • http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 11

    DESIGN INSPIRATION DESIGN DETAILSDESIGN RESEARCH

    From the reference pictures, we found a special pattern from the tiles. The overlapped style could change the original flat facade of the two buildings.

    Compared these different size of patterns, the left one may be suitable.However, if the curtain wall use this style, the overlapped effect may not be so obvious and the towers are seemd to be too heavy.So, I improved it in order to make the volume more pure and light. I cut down the thickness of the frame and made a sharp corner instead of the circular one.

  • http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 12

    CHONGMING CHENJIA TOWN CLUBHOUSE DESIGN Shanghai-China, [2,000m]2012.01

    Deisn property: BidDesign time: 2 weeksTeam member: Qin Shi, Bin WangMain responsibilities: Conception, sketch and modeling, cooperated with Bin Wang in site analysis and rendering.

    The clients provided us a suggestion, that they want to see the building with futuristic appearance which is environment friendly.People are hardly aware of the environment around them. In the certain design of CCT clubhouse, we tried to create such a peaceful and ecological space which stimulate people to pay more attention on the relationship of humen and nature. After lots of researchs, we recognized that our attitude to the site must be friendly and exoteric, in order to achieve such effect.

    DESIGN WORK

  • http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 13

    DESIGN PROCESS

    This site is located in Chongming Island Shanghai, which is the one of the biggest islands in China. As well, Chenjia Town is very closed to the National Wetland Park which attracts large numbers of travellers from downtown.

    Since 20 years ago, the government decided to construct Chongming as an ecological Island. We have to say that, Chongming is protected much better than ever. The blue sky, green grass and clear rivers show us we need to build an eco-system to make our buildings sustainable.

    DESIGN INSPIRATION

    DESIGN SKETCHS

    SITE PHOTOS

    Section

    Dongtan Avenue

    Chongming Island

    Chenjia Town

    Beichen Road

    Site

    Chenjia Town

    National Dongtan Wetlands Park

    Shanghai Downtown

  • http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 14

    SITE PLAN

    SECTION

    RENDERINGS

    Chenhai Road

    Chenhai Road

    1. Lobby and Exhibition area2. Cafe and Rest room3. Meeting rooms4. VIP room 5. Cafeteria and Staff office

    Our design rule is to create several independent "shells" with deferent functions, and link them with a free-style suspended terrace. Near the main road, we designed a semi-public area, including lobby and cafe. Because of the private traffic streamline need, we put the VIP rooms and staff offices in the north. People in the VIP rooms can get the best view,and relatively speaking, this area is much quieter than others. Meeting rooms in the middle which contains more people is better to have more open space for urgent evacuation.

    4

    3 2

    1

    5

    VIP Entrance Staff Entrance

    Main Entrance

    Beich

    en R

    oad

    Xijia

    gang

    Rive

    r

    http://issuu.com/sukishi shiqin827@gmail.com 14

  • Other works: http://issuu.com/sukishiEmail: shiqin827@gmail.com