matematika 4

Download Matematika 4

Post on 30-Jun-2015

8.756 views

Category:

Education

4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

  • 1. Libr pr msuesin MATEMATIKA 4Prgatitur nga: Nexhmije Doko

2. Miratuar nga Ministria e Arsimit dhe e Shkencs Maj, 2011 Arti grafik dhe kopertina: Eldion NEVRUZI Shtypi: shtypshkronja PEGI T gjitha t drejtat jan t rezervuara Pegi 2011 T gjitha t drejtat lidhur me kt botim jan ekskluzivisht t zotruara nga shtpia botuesePegi sh.p.k. Ndalohet do riprodhim, fotokopjim, prshtatje, shfrytzim ose do form tjetr qarkullimi tregtar pjesrisht ose trsisht pa miratimin paraprak nga botuesi.Shtpia botuese: Tel: 042 374 947 cel: 069 40 075 02 pegi@icc-al.org Sektori i shprndarjes: Tel/Fax: 048 810 177 Cel: 069 20 267 73Shtypshkronja: Tel: 048 810 179 Cel: 069 40 075 01 shtypshkronjapegi@yahoo.com 3. PrmbajtjePlani msimor 51.1. Problema301.5. Vlera e shifrave321.6. Krahasimi i numrave 341.7. Ort dhe minutat361.8. Prshkrimi i figurave gjeometrike 372.1. Rrumbullakimi i numrave 392.5. Shumzimi 402.7. Njsit e gjatsis 422.9. far kam msuar443.3. Grupime: numri i pjesve453.4. Ndarje dhe grupime463.6. Nj knd i veant483.7. Nxnsia504.3. Numrat e mdhenj514.4. Numra e mdhenj 534.6. Krahasimi i siprfaqeve 544.9. Mnyra t ndryshme pr zbritjen 554.10. Ushtrime dhe problema565.2. Vlera e do pjese 585.4. Pjestimi me arsyetim 605.7. Drejtzat paralele615.9. far kam msuar 636.3. Shumfishat 646.5. Gjysma, ereku, e treta 656.6. Matja e siprfaqes676.10. Provoj veten 687.1. Kuptimi pr thyesat 697.2. Thyesat dhe matja e gjatsive 717.4. Formimi i thyesave t barabarta 727.5. Siprfaqe dhe thyesa74 4. 7.7. Gjatsit n m, cm, mm767.7. Krahasimi i thyesave778.1. Thyesat n vijn e shkallzuar me numra 788.2. Thyesa: pjesa e plot 798.3. Mbledhja dhe zbritja e thyesave me emrues t njjt818.4. Thyesat si pjes e numrit 828.5. Problema krahasuese 848.6. Prshkrimi i trupave858.10. Provoj veten 879.1. N rrjetin koordinativ889.2. Zhvendosja paralele 909.4. Trupat gjeometrik919.5. Hapja e nj trupi gjeometrik929.6. Vllimi i trupave 949.9. far kam msuar959.10. Provoj veten 9710.1. Drejt pjestimit n shtyll9810.3. Pjestimi n shtyll10010.4. Vendmbajtset e numrave 10210.7. Ushtrime10310.8. Rrethi10510.9. Probabiliteti 10710.11. Provoj veten 10811.1. Funksioni 11011.3. Funksioni 11211.4. Tabela dhe diagrame 11311.8. Numrat me shenj 11512.1. Mesatarja aritmetike11712.3. Sistemi ndrkombtar i matjes 11812.6. Perimetri 12013.3. Siprfaqja e katrorit dhe e drejtkndshit122 5. Temat pr doMaterialetNr. KapitulliObjektivat e prgjithshm Objektivat specifik sipas niveleve Mjetet or msimiburimore- T identifikojn monedhat dhe libri i T zgjidhin problema mekartmonedhat, si dhe vlern e tyre; flet A4, nxnsit1 Problemamonedha me situata nga jeta - T llogarisin shumn e monedhave dhe t monedha dhefleta e e prditshme kartmonedhave n mnyra t ndryshme; kartmonedhapuns- T krijojn problema q lidhen me temn.- T kmbejn monedhat me kartmonedha dhe anasjellas; T gjejn shumat e dhna libri - T gjejn shumat e dhna t parave, duke monedha dhe2 Problema t parave duke prdorur fletorja eprdorur mnyra t ndryshme;kartmonedha monedha puns- T rrumbullakojn numrin, duke i shtuarmbledhorit t dhn mbledhorin e duhur.- T tregojn prbrjen e numrave m t 35 x 4 = 140 or (nga kto, 20 or t lira) Numrat m T gjejn numrin e krkuar mdhenj se 10000; libri,3 mdhenj se 10duke kaluar nga shkalla n - T vendosin numrat e mdhenj n tabel fletorja e000shkall me nga 10sipas vendvlers;puns- T shkruajn me fjal numrat e mdhenj.I T gjejn vlern e shifrave n numrat eT shkruajn numratlibri imdhenj; Vlera enatyror deri n 10 000, dukenxnsit4T formojn numra disashifror sipas shifrave kuptuar lidhjen dhe vendin e fletorja e situatave problemore; do shifre me vlern e saj. punsT zgjidhin problemat q lidhen me temn.T shkruajn me numra e fjal numrort e dhn;libri i PLANI MSIMOR: MATEMATIKA 4 T plotsojn ushtrime, Vlera e T plotsojn ushtrime, tabela e problema nxnsit5 tabela e problema me numrin shifrave me numrin e gjetur;fletorja e e gjetur. T krahasojn vlern e s njjts shifr n punsrende e klasa t ndryshme.T shkruajn numrat disashifror dukedalluar n t rendet dhe klasat. libri i Krahasimi i T krahasojn numra T renditin numrat nga m i vogli te m i nxnsit6numravedisashifror. madhi dhe anasjelltas.fletorja e Libr msuesi: matematikaT krahasojn nisur nga numri i shifrave ose puns 45 rendi m i lart. 6. 6Temat pr doMaterialetNr. Kapitulli Objektivat e prgjithshm Objektivat specifik sipas niveleveMjetet or msimiburimore T lexojn ort me akrepa dhe elektronike; orT prdorin dy mnyra pr leximin e s njjts libri,T lexojn orn me akrepa dhe elektronike 7Leximi i ors or;fletorja e orn elektronike dhe or me T tregojn kohn q tregon ora n dypuns akrepa periudha kohore t ndryshme. T emrtojn figurat gjeometrike q njohin; libri, Prshkrimi i T prshkruajn figurat T prshkruajn figurat gjeometrike duke vn 8fletorja e letr, grshr figurave gjeometrike dhe veorit e tyren dukje veorit e secils prej tyre; Libr msuesi: matematika 4puns T vizatojn figurat gjeometrike. T tregojn vlern e do shifre n nj numrI disashifror; T tregojn vlern e shifraveT krahasojn numrat disashifror;far kamsipas vendndodhjes 9T emrtojn figurat gjeometrike dhe veantit libri msuar?T krahasojn numra e tyre; disashifror T lexojn ort, duke treguar dy mnyrat e t shprehurit. T zgjidhin problema q lidhen me kmbim T provojn njohurit q monedhe dhe kartmonedhe. kan n lidhje me kmbimet T krahasojn gjatsit e dhna;10 Provoj veten e monedhave me krahasimlibri T prshkruajn figurat gjeometrike;numrash, figurash gjeometrike, T shkruajn n dy mnyra kohn q tregon lexim oreora. T renditin numrat nga m i vogli te m i2.1. madhi dhe anasjellas;T rrumbullakosin numrat melibri, fletorja e11RrumbullakimiT rrumbullakosin numrat me afrsi 10; afrsi 10punsi numrave T krahasojn numrat e rrumbullakosur me at para rrumbullakosjes. IIT rrumbullakosin numra me afrsi 100, 1000.2.2.T rrumbullakosin numrat me T gjejn dy numrat m t afrt me numrin elibri, fletorja e12Rrumbullakimiafrsi 100, 1 000rrumbullakuar. punsi numrave T plotsojn vargje numrash sipas rregullit. 7. T tregojn mnyrn q prdoret pr gjetjen e prodhimit t faktorve t dhn;2.3. ShumzimiT shumzojn nj numr dy-libri, flet13 me 10, 100 ose treshifror me 10, 100 ose t T gjejn faktorin e munguar n ushtrimet e 20, 200 rrumbullakosin n dhjetshe edhna; pune qindshe.T plotsojn plotsojn kutizat me numrat emunguar. T zbulojn rregullin e shumzimit tnumrave me 25.2.4.T shumzojm me numra T plotsojn ushtrime dhe tabela qlibri, flet14Shumzimidy- ose treshifror me 25 nlidhen me gjetjen e perimetrit me nj puneme arsyetimmnyrn m t leht t tyre.faktor 25.T matin gjatsit e segmenteve t dhnaduke prdorur vizoren. T shumzojn nT radhisin disa nga vetit ose rregullat e shtyll nj numr tre- msuara deri tani pr shumzimin. II ose katrshifror me nj 2.5. T njehsojn prodhimin e nj numri dy-, numr dy- ose treshifror libri, flet15 Shumzimitre- e katrshifror me nj numr dy- apo letr A4 t rrumbullakosur npunen shtylltreshifror t rrumbullakosur n 10, 100. dhjetshe ose qindshe si n T zgjidhin problema q lidhen meshumzimin me nj shifr shumzimin. duke shtuar zerot. T shumzojn numrat me disa shifra me 2.6. T shumzojn nnumrat t rrumbullakosur.libri, flet16 Shumzimishtyll nj numr tre- oseT njehsojn prodhimet n shtyll duke punen shtyllkatrshifror me nj numr renditur sipas rendeve. dyshifror.T krijojn problema me shumzim. T emrtojn 2-3 mjete matse dhe katrnjsi standard baz t gjatsis.T maten gjatsi duke2.7. Njsit eT matin gjatsi t njjta duke prdorurlibri, fletLibr msuesi: matematika17 prdorur njsi standarde dhemetrgjatsis njsi t ndryshme standard.pune47 jostandarde.T kmbejn njsit matse t gjatsis nga m e vogla tek m e madhja e anasjelltas. 8. 8Temat pr doMaterialetNr. Kapitulli Objektivat e prgjithshm Objektivat specifik sipas niveleve Mjetet or msimiburimoreT gjejn prodhimin e tre faktorve ku njri sht 25. 2.8. MnyraT shumzojn dy e tre faktor T shumzojn dy e tre faktor duke prdorurLibri dhe18 t ndryshme duke prdorur mnyra t mnyra t ndryshme. fletorja eshumzimindryshme. T shumzojn dy numra dy- e treshifrorpuns duke prdorur vetin e prdasimit n lidhje membledhjen. T rrumbullakojn numrat me afrsi n 10 e 100.Libr msuesi: matematika 4 T tregojn mnyrn q prdorin pr t gjeturprodhimin e dy faktorve, ku njri sht 25. T gjejn n shtyll prodhimin e dy numrave dy II 2.9. far kamT rishikojn temat e punuara19 dhe treshifror.Libri msuar? deri tani T matin gjatsit e segmenteve pr t formuar figurat gjeometrike.T radhisin katr njsit e gjatsis nga m evogla te m e madhja. T provojn veten mbi T rrumbullakosin numra me afrsi 10, 100, 1000.njohurit e marra mbi vargjet T shumzojn duke zgjedhur mnyrn n t leht.e numrave, shumzimin, 2.10. Provoj T ndrtojn figura gjeometrike me prmasa t20 ndrtimin e figuraveLibriveten dhna. gjeometrike, krahasim e T gjejn njsi matse t gjatsive t dhna.kmbim t njsive t gjatsisT krahasojn njsit e gjatsis. dhe rrumbullakosje. T shpjegojn lidhjen midis ens s shkallzuarT vendosen n vijn edhe vijs s shkallzuar. Libri dhe 3.1. Vija eshkallzuar numrat ose t T vendosin n boshtin numerik numrat q u en e21 fletorja eshkallzuargjejn numrin q i prgjigjetprgjigjen pikave t dhna. shkallzuar punsshkronjs n bosht. T zgjidhin me mend situata problemore mendarje (pjestim). III T gjejn hersin dhe mbetjen n pjestimet me T gjejn n mnyrn m t mend. Libri dhe3.2. Grupime: prshtatshme pr ta pr tT bjn provn e pjestimit me shumzim t22 fletorja enumri i pjesvendar nj numr n pjes thersit me pjestuesin e mbetjen. punsbarabarta.T zgjidhin situate problemore q lidhen metemn. 9. T tregojn mnyrn e tyre m t leht pr t T zgjidhin situatat problemorendar nj gjatsi n pjes t barabarta. Libri dhe3.3 Grupime:23q lidhen me pjestimin e tT verifikojn zgjidhjet e problemave t dhna fletorja e numri i pjesve korrigjojn zgjidhjet e gabuara. n tekst.punsT argumentojn zgjidhjet e problemave.T qarkojn prgjigjen e sakt n ushtrime.T ndajn numrat n pjes t 3.4. Ndarje T zgjidhin problemat duke gjetur hersin eLibri dhe24barabarta duke gjetur hersindhe grupimembetjen.fletorja e pundhe mbetjen.T krijojn problema q lidhen me temn.T shpjegojn ndrtimin e figurs komplekse. 3.