kathryn thiele portfolio

Download Kathryn thiele portfolio

Post on 06-Apr-2016

214 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

  • 1Kathryn Thiele

    Undergraduate Architecture PortfolioCollege of Architecture & Environmental DesignKent State University

  • 4th year design [[ 2011/2012 ]]

    4th year design [[ 2011/2012 ]]

  • 3rd Project

    [ Sustainable Laboratory Competit ion ]

  • 6P r o j e c t 3 _ M a r i n e B i o l o g y C o m p e t i t i o n Professor Harker | Fall 2011

    Cl imate & Program

    This rigid, lobster like form, is the look that I went for, on my final design iteration. I wanted it to feel like this sculptural structure is moving around in this beautiful paradise.

    Some say it looks like a lob-ster, some say it looks like a grass-hopper, or just a giant insect. Either way, all these animals share some-thing in common, they all thrive in their environments, they all self sus-tainable and independent, which are all key elements for this competi-tions requirements.

    For the final attempt, I fo-cused on designing every program-matic element, around my double and tripple height laboratory spac-es. Everything needs to be open to form this amazing amount of interac-tion.

    You can see directly into the laboratories from every class-room, every office (even the 2nd floor offices) and most importantly the main community outreach space with the aquariums.

    This visual connection really brings the program to a full circle, while integrating the outside com-munity with the scientists and the scholarly students.

  • 7P r o j e c t 3 _ M a r i n e B i o l o g y C o m p e t i t i o n Professor Harker | Fall 2011

    ForM & ProgrAM & SUSTAInABILITY

    The form is made by climate al-terations from wind and sun studies per-formed in the earlier stages of research.

    We were handed a big, boring, square block of program that we had to make our own.

    This is where the sustainability ideas become integrated just by adding climate considerations, and morphing this programmatic box into different, sus-tainable forms, depending on wind, light and rain.

    going back to early research on sustainability, orientation of a building is extremely important. For our site, lining the building up with the east to west axis offers the most sustainable possibilities; es-pecially for maximizing natural ventilation and controlling solar collection!

    next, I stared breaking down this box and creating this breathable space between each programmatic element.

    I wanted the building to seem light and airy to capture the wind, and naturally ventilate the whole structure, this is why I started staggering out these smaller, separated programmatic blocks.

    I also wanted to make this build-ing feel like it is moving, a very dynamic, yet static building. I still wanted to keep this idea about a lobster crawling around in the sand.

  • 8F i r s t F l o o r P l a n Mangroves are off to the right and on the bottom is the connection out to the ocean through a smaller bay surrounded by mangroves.

    The classrooms and teaching labs with fish tanks are on the north side of the building, while the labs are on the south side. To the right of the labs are some offices.

    The oversized aquarium is in the far right space outlined in a turquoise color. These are double height aquariums and this space is also considered a major part of my community outreach!

    S e c o n d F l o o r P l a n This floor is more of the intermediate level , halfway up the ramp, you get to one of these beautiful double height laboratories. Staggered levels in elevation also promotes natural ventilation and sustainability, while being visually poetic.

    T h i r d F l o o r P l a n The stairs in my architecture are all outside, to really make a connection to this beautiful paradise. This plan also shows how the floor plates really force you to walk 360 degrees, all the way around, to experience these different main ideas.

    Labs are still on the south side of the building while class-rooms and teaching labs are on the north side of the building.

    To the right of the classrooms is a large computer lab. As you move back toward the south side of the building, you can see down into these double height aquarium tanks.

    As you travel south more and to the right of the labs, you find a dining area with a bunch of seating. To the right of that, on the far south eastern part of the building you see a lounge and than a conference room where more interaction happens.

    Each programmatic element has an amazing view out onto the landscape, while also having a magnificent view into the interior garden spaces.

    r o o f P l a n This roof slopes down, as you move from right to left, to col-lect the 50% of rain water, for harvesting.

    Also you can see how open the plans are, and how the staggered elements catch the wind and bring the natural ventila-tion in trough the spaces.

    The long spider like legs interact with the exterior spaces of the building. Taking it back to first year, I did some extension/ expan-sion.

    There will also be building integrated photovoltaics (BIP) to work with the environment to power this mega structure.

    This building also provides many outlooks between each program to bring people together and appreciate the outdoors and realize how amazing this landscape really is. To bring this feel-ing of being lucky just to be alive. Personally, I would love to be a full time scientists here, in a paradise where the buildings, are as amaz-ing, as the landscape.

  • 9

  • 10

    LongITUDInAL SECTIon FoCUSIng on THE LABS

    LongITUDInAL SECTIon FoCUSIng on THE CLASSrooMS

    EAST ELEVATIon WEST ELEVATIon

  • 11

    LongITUDInAL SECTIon FoCUSIng on THE LABS

    LongITUDInAL SECTIon FoCUSIng on THE CLASSrooMS

    EAST ELEVATIon WEST ELEVATIon

  • 12

  • 13

  • 14

  • 154th year design

    2nd Project

    [ Adaptive re-use & Kent Campus ]

  • 16

    Final P ictures of the Physical Model

    P r o j e c t 2 _ r e s k i n + A d a p t i v e r e u s eProfessor Harker | Fall 2011

    Bui lding Analys is & TransformationsPros & Cons:

    - Small Windows = Dark + Dismal - Minimal Ventilation - Asthetically Unappealing - Corner Stone of Kents Campus - no main Entry = Confusion -Weak Connection to Campus

    Shown below are my design transfrmations to correct and enhance this building. To let light filter deep into the corridors, I extruded the core, out and over the side of the building, wrap-ping around the existing site walk while creating a gathering space underneath.

    I then peeled off the facade and put it into revit Structure to start making these transformations come alive!

    I wanted to encorporate a double skin facade system and a green roof for some of my many sustainable strategries.

    St ructural Model with Skin peeled off

  • 17

    P r o j e c t 2 _ r e s k i n + A d a p t i v e r e u s eProfessor Harker | Fall 2011

    C o n c e p t : The Wing

    nurturing the Health of the Building

    nurturing the Health of Students

    Encourage education & - Create a better place to study - Better Classrooms

    replace Program - new double height program spaces

    replace Light - Stagger to allow light penetration

    Connect back to campus - Creating a tunnel, wrapping circulation back to Multon & campus - Becomes a campus icon

    Sliding 2 story glass windows_ summer vs. winter to screen from parking lot

    Wing

    Addit ion of Program

    StudentsMain Street

  • 18

    P r o j e c t 2 _ A d a p t i v e r e u s eProfessor Harker | Fall 2011

    Final rendering

    Final E levations

  • 19

    P r o j e c t 2 _ A d a p t i v e r e u s eProfessor Harker | Fall 2011

  • 20

  • 21

    1st Project

    [ Sustainabl i l i ty & Poetics ]

    4th year design

  • 22

    P r o j e c t 1 _ S u s t a i n a b l e H o m e D e s i g n b a s e d o f f C l i m a t eProfessor Harker | Fall 2011

  • 23

    P r o j e c t 1 _ S u s t a i n a b l e H o m e D e s i g n b a s e d o f f C l i m a t eProfessor Harker | Fall 2011

  • 24

    P r o j e c t 1 _ S u s t a i n a b l e H o m e D e s i g n b a s e d o f f C l i m a t eProfessor Harker | Fall 2011

    Circulat ion Study

    South Elevation

    north E levation

    Chickasaw Alabama

    Chickasaw, Alabama, a hot and wet climate, all programmatic elements needs natural ventilation.

    After finding out where the winds come from, I set up my building on the correct axis and raised the building to let the natural ventilation flow under the structure. Also I did different solar studies, considering the sun angles, and how that sun is going to reflect onto the user and the space.

    In climates this hot, people gather outside, so I have a large open decks with large overhangs.

    Let the climate inspire the

    way your building is designed,

    where form follows function.

  • 25

    P r o j e c t 1 _ S u s t a i n a b l e H o m e D e s i g n b a s e d o f f C l i m a t eProfessor Harker | Fall 2011

    West E levation

    East E levation

    Inter ior rendering

    Exter ior rendering

  • 3nd year design [[ 2010/2011 ]]

    3 rd year design [[ 2010/2011 ]]

  • 28

    P r o j e c t 1 _ WineryProfessor Stauffer | Fall 2010

    WineryFor the winery, I focused on integrating the site with the building form and program. Hav-ing program spaces bleed to the outdoor ter-raced vinyards. I created a interesting educational produc-tion area for wher