hailey landis's portfolio

Download Hailey Landis's Portfolio

Post on 16-Mar-2016

214 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

My name is Hailey Landis and I am looking for a summer internship at an architecture firm. At the moment I am completing the first year of my masters degree in Architecture at Taubman College of Architecture and Urban Planning at the University of Michigan. My resume and portfolio underlining my academic credentials are available on this website for your reference. Should you require any further information, please do not hesitate to contact me any time.

TRANSCRIPT

  • 1Studio Instructor UGX Semester 20XX

    11

    SSSSSttttuuuddddiiooo IIInnnsssttttrrruuucccctttooorrr

    EXPLORATIONS IN SPACE

    Hailey LandisArchitecture Portfolio

  • 3Factory of Re-UseForging History

    Space Travel Itinerary

    Speculative BuildingDesigns

    Experimental Built Environments

    Highland Park LibraryCommunity Through Circulation

    Fort/FixturePlayful Light

    Paper Pulp CeilingMaterial Fringe: Thick N Thin

    4

    16

    28

    12

    22

    Through the manipulation of spatial systems and physical elements, architects are able to shape the environment in order to inspire a mode of living, a mood, or a moment. These inspirations can enhance the human experience on a practical and spiritual level. However, Id argue that architectures advantage over mere building is its ability to provide a richness of experience and a multiplicity of interpretations within a space. In that way, the strengths of architecture can be compared to those of a great novel. Although architecture is an abstract language, it appeals to people on a visceral level. Whether it is the way the setting suns rays highlight the graceful curve of a spiral staircase or the ability of an orthogonal structure to emphasize the knotted and chaotic beauty of its forest site, architecture can be appreciated on a variety of scales and characteristic criteria. Architecture is uniquely able to weave together experiential narratives, temporal revelations and stimulate the senses.

    We all search for meaning in life, and although architecture cannot solely sustain human life (even for an architect), it is the form that frames our collective experience. In that manner, architecture holds a power over us. It is a container for life, and like all containers, it shapes and affects its contents. As an architecture student, I hope to shape spaces that enrich others lives and allow them to appreciate their surroundings in a new light.

    Mission Briefing

    Genetic Engineering Lab & SanitariumThe Gene Pool

  • 4The library as a type of building is essentially concerned with circulation. It contains and guides the movement of library materials, the circulation of different types of library users, and the more symbolic dissemination of knowledge. Therefore, this library attempts to fi nesse circulation in order to enhance its functionality as well as symbolically and dynamically unite the under-served community it supports. It utilizes its charged proximity to an abandoned rail line, a new suburban commercial development and a public high school by creating a civic space for learning and community activities.

    Highland Park Library Community Through Circulation

    Concepts

    North Facade

  • 5As the home to Fords Model T production plant in the early 1900s, Highland Park has always been intimately tied to the automobile. But over time, automobile transportation has become dominant over other modes of circulation, leading to confl icts of movement between those who have cars and those who do not. Therefore, the city grid becomes a series of speed-related borders, fragmenting the inhabitants of Highland Park. To address this fragmentation, this library strives to equalize and unite all travelers through circulation in order to foster a universally accepting place of learning and community.

    UG2 Spring 2011

    Independent Studio Project

    Site Analysis

    Motion DiagramScale 1: 7,200

    Long Distance TrafficIncrease in Dash Length = Increase in Traffic Speed

    Local TrafficIncrease in Dash Length = Increase in Traffic Speed

    Private TransportationAutomobile

    Public TransportationBus Routes

    Site Location

    N

    View of Ford Plant Across Woodward Avenue from Northeast Corner of the Site

  • 6The program organization is divided into four main groupings: the entry area, service areas, the heart of the library, and the book stacks that provide the buffer between the three initial zones. The entry area acts as the main control point for the multiple entrances into the library as well as the location of public meeting rooms for after-hours activities. The heart of the library is the casual assembly space that establishes community and visual connection between library visitors while providing access to learning tools. The service area contains private staff resources that are distributed through all three levels for greater accessibility.

    Four Individual Study Carrels(100 sq. ft.)

    Mechanical Equipment(400 sq. ft.)

    Staff Toilet(50 sq. ft.)

    Storage / Copy Room(100 sq. ft.)

    Staff Work Room

    (200 sq. ft.)

    Two Staff Offices

    (200 sq. ft.)

    ff

    .).)

    Childrens Reading

    Area(200 sq. ft.)

    Exterior Reading Space

    (400 sq. ft.)

    ComputerArea

    (400 sq. ft.)

    Two Tutoring Spaces

    (100 sq. ft.)

    Reading Area

    (300 sq. ft.)

    Public Toilets

    (300 sq. ft.)

    Two Public Meeting Rooms

    (300 sq. ft.)

    Storage for Chairs, etc.(50 sq. ft.)

    Storage Shelves for Hold Items(100 sq. ft.)

    Service AreaPrivate Staff Resource

    Rooms(1,150 sq. ft.)

    Staff Meeting

    Room with Kitchen

    (200 sq. ft.)

    Heart of LibraryCasual and Communal

    Places to Assemble(1,400 sq. ft.)

    Entry AreaControl Points and Public

    Meeting Rooms(1,350 sq. ft.)

    Multi-Purpose Room

    (400 sq. ft.) Check Out / Reference

    Desk(200 sq. ft.)

    Total Square FootageAll Programmatic

    Elements Combined(21,850 sq. ft.)

    Book StacksInterspersed with Computers and Reading Areas (15,000 sq. ft.)

    ProgramOrganization

    Process Model

    Process Model

    Process Model

    Highland Park Library Community Through Circulation

  • 7Section Perspective

    The northeastern area of the library is an especially charged zone that unites the automobile entry from Woodward Avenue and the pedestrian entry from the abandoned raised rail line (which has been converted into a pedestrian walkway and park that directly connects to the high school across the street). It also prominently displays the multi-story community meeting area designed for after-hours activities by positioning the multi-purpose space toward the bustling traffi c of Woodward Avenue. The stacks are tucked into the upper levels of the library in order to foster an atmosphere of quiet contemplation and study.

    Entry ConditionsSection Perspective

    UG2 Spring 2011

  • 8N

    Since the library is the physical embodiment of a community service, it is important for it to provide social resources such as wi-fi , movies, lectures, and additional educational services. These additional programs are made accessible on the ground fl oor with the possibility of expanded hours of operation. The centrally-located heart of the library is the literal space around which circulation occurs but it also physically and emotionally unites library users through visual connection. The outdoor area around the back of the library acts as a natural place to walk and relax, in contrast to the lively communal zone at the front of the library.

    First Floor

    First Floor Plan

    Highland Park Library Community Through Circulation

  • 9N Second Floor Plan

    The second fl oor serves more traditional library purposes, primarily housing book stacks and quiet reading areas. However, it fosters visual connections between library users through its open central core and triple height reading space on the southwestern edge of the building. In addition, the community activity space on the Woodward-facing end of the building extends on to the second level, creating a unifi ed space that can still facilitate multiple activities. This space also entices outside travellers by communicating interior activity through a transparent facade.

    Second Floor

    UG2 Spring 2011

  • 10

    N

    The third fl oor exclusively contains book stacks and quiet study areas. It offers a tranquil sanctuary away from the casual and communal activities found in the other parts of the library. It provides space for solitary reading and working.

    Third Floor

    Third Floor Plan Third Floor Plan

    Highland Park Library Community Through Circulation

  • 11

    By directly addressing Woodward Avenue, the bus stop located at the front of the site, street-side walkways, and the raised walkway, this library invites all residents of Highland Park to participate in communal learning. By creating a highly visible space for shared educational resources, this project attempts to encourage a culture of cooperation and knowledge.

    Conclusion

    Longitudinal Section

    View from Raised Walkway

    UG2 Spring 2011

  • 12

    Fort/Fixture Playful Light

    The design challenge for this project was to transform dimensional lumber (specifi cally two-by-fours) into an assembly that performs two functions: a playhouse for young children and a light fi xture. Despite the inherent resistance, we were interested in integrating conventional methods of construction with innovative methods of form-making in order to create a structure that creates an atmosphere of playful light.

    Concepts

    Front View of Playful Light as Light Fixture

    Side View Showing Interior Playhouse Seat

    Back View Block Pattern

  • 13

    Fall 2010

    Inspired by the spiraling nature of a conch, the spatial structure of the fort/fi xture evokes the mysterious nature of a hideout by visually separating the entry from the inner enclosure. The intention was to create a space for a child to experience privacy at a scale specifi cally fi t to their small proportions. This privacy is intended t