daniel vrana undergraduate portfolio

Download Daniel Vrana Undergraduate Portfolio

Post on 10-Mar-2016

218 views

Category:

Documents

6 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Portfolio of undergraduate works from the University at Buffalo School of Architecture and Planning

TRANSCRIPT

  • DVaniel

    rana

    U n d e r g r a d u a t e W o r k s2009-2012

  • Personal Information

    Daniel Vrana34 Sunhill RoadNesconset, NY 11767(631) 433-9327

    Candidate Bachelor of Science in ArchitectureSUNY University at Buffalo2009-2013

  • Contents

    Emergent TransformationSpring 2012

    Living WallSpring 2010

    Progression of LightFall 2012

    FormicisSpring 2012

    STACKed ForestFall 2010

    Construction TechnologySpring 2012

    Determinate OmissionFall 2011

    01050715192325

  • Arc 302 | Spring 2012Professor | Brad Wales

    The focus of Emergent Transformation was to create a transition between the original Olmsted design of South Park and the structure which was designed for the Buffalo and Erie County Botanical Gardens by Lord and Burnham. Even though it was understood that South Park is a completely constructed environment, the project was metaphorically viewed as a transition from nature to built form. The strategy was to create a form which was buried into the land in some portions and left deliberately open in others. To the north and west, the landscape was sculpted over the building so that, when viewed from South Park, the structure began to disappear. To the south and east, the addition lifted itself from the ground to allow for direct southern light to reach plant exhibits within. The roof separated in other portions to allow more light to enter, and tiles of glazing were incorporated to receive different amounts of sunlight.

    Emergent Transformation was awarded the Buffalo and Erie County Botanical Gardens Design Award.

    Olmsteds idea of creating viewsheds throughout and landscape was utilized in the design. It was important to create points throughout the park where the old Lord and Burnham structure would be able to be seen past the surface of the new addition. This would create a link between the historical park and the historical structure.

    A surface analysis (below) was performed in order to determine which tiling method would prove the most advantageous for lighting.

    Emergent Transformation

    S U R FA C E D E R I VAT I O N A N D S T U D I E S

    G rasshopp er Sur face Studies

    I n s i d e B a n q u e t H a l l F a c i n g N o r t h w e s t

    A series of studies were done in which a particular surface was manipulated in order to test how sunlight could begin to enter the space. Tests included rotation of individual tiles, rotation of the grid the

    shown below, utilizes a simple grid shift and a tile which is tilted only on one axis. This design allows for the tiles to appear solid from the park side while appearing very porous from the Lord and Burnham side of the structure. Structurally, a tile which is only tilted along one axis will be more stable. The renderings show how light will enter the space through the cracks the tiles form. In addition, certain portions of the building will separate from each other to form large, south-facing glass openings.Individual tiles will be covered with creeping thyme instead of grass.

    survive in sunny or semi-shaded areas and only grows to be 1-4 in height, meaning each panel will be maintenance free once installed.

    Sur face Lif t for pro gram Sub divide Split into panels Rotate for sun

    S U R FA C E D E R I VAT I O N A N D S T U D I E S

    G rasshopp er Sur face Studies

    I n s i d e B a n q u e t H a l l F a c i n g N o r t h w e s t

    A series of studies were done in which a particular surface was manipulated in order to test how sunlight could begin to enter the space. Tests included rotation of individual tiles, rotation of the grid the

    shown below, utilizes a simple grid shift and a tile which is tilted only on one axis. This design allows for the tiles to appear solid from the park side while appearing very porous from the Lord and Burnham side of the structure. Structurally, a tile which is only tilted along one axis will be more stable. The renderings show how light will enter the space through the cracks the tiles form. In addition, certain portions of the building will separate from each other to form large, south-facing glass openings.Individual tiles will be covered with creeping thyme instead of grass.

    survive in sunny or semi-shaded areas and only grows to be 1-4 in height, meaning each panel will be maintenance free once installed.

    Sur face Lif t for pro gram Sub divide Split into panels Rotate for sun

    S U R FA C E D E R I VAT I O N A N D S T U D I E S

    G rasshopp er Sur face Studies

    I n s i d e B a n q u e t H a l l F a c i n g N o r t h w e s t

    A series of studies were done in which a particular surface was manipulated in order to test how sunlight could begin to enter the space. Tests included rotation of individual tiles, rotation of the grid the

    shown below, utilizes a simple grid shift and a tile which is tilted only on one axis. This design allows for the tiles to appear solid from the park side while appearing very porous from the Lord and Burnham side of the structure. Structurally, a tile which is only tilted along one axis will be more stable. The renderings show how light will enter the space through the cracks the tiles form. In addition, certain portions of the building will separate from each other to form large, south-facing glass openings.Individual tiles will be covered with creeping thyme instead of grass.

    survive in sunny or semi-shaded areas and only grows to be 1-4 in height, meaning each panel will be maintenance free once installed.

    Sur face Lif t for pro gram Sub divide Split into panels Rotate for sun

    S U R FA C E D E R I VAT I O N A N D S T U D I E S

    G rasshopp er Sur face Studies

    I n s i d e B a n q u e t H a l l F a c i n g N o r t h w e s t

    A series of studies were done in which a particular surface was manipulated in order to test how sunlight could begin to enter the space. Tests included rotation of individual tiles, rotation of the grid the

    shown below, utilizes a simple grid shift and a tile which is tilted only on one axis. This design allows for the tiles to appear solid from the park side while appearing very porous from the Lord and Burnham side of the structure. Structurally, a tile which is only tilted along one axis will be more stable. The renderings show how light will enter the space through the cracks the tiles form. In addition, certain portions of the building will separate from each other to form large, south-facing glass openings.Individual tiles will be covered with creeping thyme instead of grass.

    survive in sunny or semi-shaded areas and only grows to be 1-4 in height, meaning each panel will be maintenance free once installed.

    Sur face Lif t for pro gram Sub divide Split into panels Rotate for sun

    01

  • Roof Plan

    Model Photos and Elevation from Park

  • 13

    2

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    Outline Specifications

    1 Operable GlazingOverlapped double pane insulated glassAllows for ventilationShading system

    2 Planted Roof Panels1/2 Growing mediumRigid insulation2x4 Stud framingFlashing to allow for drainage 3 Space Frame3 Deep with 10 bays3 Members

    4 Columns2 cylindrical columnVents at top and bottom to filter air through spacePipes and wiring run through center

    5 Main Floor Slab4 thick site cast concrete slabRigid insulationFinish on underside

    6 Basement Slab4 thick site cast concrete slabRigid insulationGravel1 thick footing 7 Basement Main Cistern

    8 Radiant Floor HeatingHeating from hot water cycled from basement boilers

    9 Curtain WallGlazing to allow southern light into space

    10 Structure for Space FrameBeams extend from main columns to support framing at connections

    KeyHeat Flow

    Sunlight

    Air Flow

    Water Collection

    Detail Section

    In order to analyze and understand the concepts of the project and how they were realized within the final building, a series of large scale detail sections were drawn. They examined the way that the panels created different lighting effects within the space, and the way that structure and form were integrated into a coherent building system.

  • 13

    2

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

  • Arc 102 | Spring 2010Professors | Nicholas Bruscia, Shadi Nazarian, and Christopher RomanoTeam | Daniel Fiore, Andrew Hilfiker, Morgane Lebeuf, Linnea Spampinato, Joseph Swerdlin

    The Living Wall project began with a 6 x 6 x 8 volume. Shifts were made to this volume in order to program three sleeping spaces, an entry, and a circulation path. The original volume had to be registered in the final design. Projects were be joined together in a linear form in order to generate a micro community. Within this Living Wall, groups were encouraged to communicate as well as consider the impact of their design decisions on their neighbors. The semester began with individual projects, and as projects were eliminated from contention, larger groups were formed in order to focus on a full scale build.

    The final group approach utilized a diagonal cut in the volume which was then shifted upward in order to allow for a rolling entry. Sleeping spaces were stacked, and multiple strategic cuts in the volume allowed for ventilation and light.

    Project was awarded Best Modular Scheme by faculty and was featured in several publications including Architizer and the Buffalo News.

    The simple shift in massing allowed for entry, circulation, and sleeping spaces within the volume. Modules were designed in order to allow for ease of assembly in the full scale installation.

    The Living Wall 05

  • Construction drawing

Recommended

View more >